Hamarosan befejeződik a Nagy pontosságú burkolat vizsgáló mérési technológia alapjainak kutatási programja

A végéhez közeledik a 2017-1.3.1-VKE-2017-00031 azonosító számú, "Nagy pontosságú burkolat vizsgáló mérési technológia alapjainak kutatási programja" című projekt megvalósítása, melynek keretében egy olyan eszköz és egy olyan eljárás kutatása zajlik, ami a jelenleginél lényegesen pontosabban, nagy sebességgel és sokkal több paraméter vizsgálatával képes képet alkotni egy aljzatról vagy útfelületről.

A mérőállomás fejlesztése során egy komplett berendezést készítünk, amely bemutatható szakmai fórumokon vagy kiállításokon is. A megvalósítás során olyan szenior szakemberek közreműködésére támaszkodtunk, akik már jelentős tapasztalatot és tudást halmoztak fel az építőipari rétegrendek és felületek tervezése, valamint vizsgálata során. A berendezés a piac szereplőinek érdeklődését is felkeltette, a kivitelező cégek számára a mérőállomás a minőség menedzsment eszköze lehet, míg a beruházók oldalán az eszköz a minőségi átadás-átvételt támogató készülék, amely egyértelműsíteni tudja, hogy az előre meghatározott szempontok alapján a kivitelezés szerződésszerűen történt vagy sem.

A PLC eszközökkel, szenzorokkal felszerelt robot többféle útfelületi mérést végez kollégáink felügyeletével az aktuális mérföldkő mérési szakaszában. A projekt megvalósulása konzorciumi formában történik a Laterex Építő Zrt. és az Óbudai Egyetem együttműködésében.

A projekt összköltsége 1.094,726 millió Ft, a támogatási összeg 729,466 millió Ft.